29
Mar
2017

Български филм взе „Сребриста чайка“ на 15-ия „София филм фест на брега“

Официалната церемония по закриването беше снощи. На нея присъстваха представители на община Бургас, на областна управа Бургас, Арт Фест, общественици и гости. 
На сцената излязоха проф. Георги Дюлгеров, зам-кметът по култура и образование Йорданка Ананиева, Кристина Ингилизова и Борислав Чакринов – директор на ДТ „Адриана Будевска“. 
В Бургас специално за церемонията пристигнаха Светослав Овчаров и продуцентът на филма Светла Цоцоркова, които сърдечно благодариха на журито и бургаската публика и отбелязаха, че това е първата награда за филма. Журито с председател проф. Георги Дюлгеров връчи приза на "Врагове" за „нетрадиционната интерпретация на българската история в духа на най-добрите традиции на киното ни“. 
Втората „Сребриста чайка“ и най-много гласове на публиката получи италианският филм „Лудетини“ на Паоло Вирдзи, който още от втория фестивален ден застана на чело на класацията с оценка 5.80. 
От късометражните филми от конкурса „Джеймисън“ бе отличен „Крило на дракон“ на режисьора Антония Милчева. 
Традиционно гости на фестивала бяха и членовете на екипа на София филм фест и директорът му Стефан Китанов Кита, който както всяка година хвърли баджа си в публиката. С него хваналият го може да гледа всичките 200 филма на софийското издание следващата година. 
Фестивалът приключи с прожекция на "Слава", който е вторият филм от замислената трилогия на Кристина Грозева и Петър Вълканов. 
„Ракурс“ е медиен партньор на "София филм фест на брега". 
Аля Ингилизова, 25.03.2017 г.