18
Mar
2017

Европейско кино от висока класа до 24 март в Бургас

Европейско кино от висока класа ще радва почитателите на седмото изкуство в Бургас, където вече започна 15-то издание на Софияфилм фест на брега. "Това не е развлекателно кино, а изкуство, което те кара да се замислиш. Кино събите за висока култура - нещо много важно в наши дни" - сподели художественият ръководител на фестивала професор Георги Дюлгеров. Преди старта на фестивала, който бе даден с филма "Врагове" на Светослав Овчаров, Дюлгеров припомни как преди 15 години с бургаската журналистка и запален киноман Йорданка Ингилизова са обсъждали възможността да се създаде подобно киносъбитие в Бургас. "Седяхме на брега на морето и Данчето с типичната си озареност настояваше да има киносъбитие в Бургас. Нея вече пет години я няма, но тя е с нас, а съпругът й Георги Ингилизов и двете й дъщери продължиха нейното дело" - допълни Дюлгеров. Чрез думите му публиката си спомни за чудесния човек и журналист, отишъл си без време, но оставил след себе си стойностно културно събитие. 
"Бургас винаги е бил кинаджийски град, затова пожелавам един ден фестивалът да се нарича Бургас филм фест в полите на Витоша", каза с усмивка заместник кметът на Бургас д-р Лорис Мануелян. Той подчерта, че Бургас е първият град след София, в който се провежда фестивалът.
Освен че бе открит с български филм, фестът ще бъде закрит с БГ лентата "Слава", а в тазгодишното издание родните филми са рекорден брой - 8 от общо 20. Сред тях са "Асансьор за пациенти" на Иглика Трифонова, "Безбог" на Ралица Петрова (продуцент и на двата филма е Росица Вълканова), "Пеещите обувки" на Радослав Спасов, "Спомен за страха" на Иван Павлов", "И после светлина" на Констатин Божанов и "Христо" - пълнометражен дебют на режисьорите Григор Лефтеров и Тодор Мацанов.
Зрителите могат да гледат още филми, спечелили най-важните призове от водещи кинофестивали в света. Сред тях са "Аз, Даниел Блейк", "Най-щастливият ден в живота на Оли Маки", "Тони Ердман" и Рай" на Андрей Кончаловски.
Изкушение за киноманите са италианският "Лудетини", "Франц" на френския майстор Франсоа Озон, както и най-новият филм на Аки Каурисмаки "Другата страна на надеждата". В киноафиша е и мащабната копродукция между Белгия, Холандия и България "Белгийският крал", част от която е снимана в Бургаско. 
Освен 20 пълнометражни в програмата са включени и 12 късометражни БГ филма от конкурса "Джеймисън". Техните прожекции, които също са в сградата на общинско кино "АБ" (сградата на театър "Адриана Будевска"), са безплатни.
Тони Щилянова