19
Mar
2018

Филм на Фатих Акин първи, "За тялото и душата" - втори в класация на феста в Бургас

Филмът на Фатих Акин "Без милост" продължава да води във временната класация на зрителите на тазгодишното издание на "София филм фест на брега" с оценка "Отличен - 5.72". На второ място е "За тялото и душата" на унгарката Илдико Енеди с оценка "Отличен - 5.61" и е само на една ръка разстояние от фаворита "Без милост". На трето място в класацията на зрителите с оценка "Много добър - 5.26" е филмът "Нелюбов" на режисьора  Андрей Звягинцев. Четвъртото място е за "Другият любовник" на Франсоа Озон с оценка "Много добър - 5.15".
Общо 18 филма, включени в програмата на тазгодишното 16-то издание на "София филм фест на брега", се борят за  наградата на публиката и на професионалното жури с председател проф. Георги Дюлгеров. След края на всяка прожекция зрителите имат право да гласуват по шестобалната система и филмът, получил най-високата оценка, ще вземе приза на публиката. Авторите на двете отличени ленти ще получат статуетката "Сребриста чайка".

В програмата за 19-и март, понеделник, са включени филмите "Зърно" на режисьора Семих Капланоглу с прожекция от 18.00 часа и "Щастлив край" от 20.15 часа на режисьора Михаел Ханке. Преди това от 16.30 часа ще бъдат показани късометражните филми от конкурса "Джеймисън". Общо 12 ленти на млади български режисьори ще се борят за плакета на областния управител Вълчо Чолаков. Освен това, "Зонта клуб" - Бургас ще връчи награда от 1000 лева за победителя.

Фестивалът ще продължи до 23-и март, петък, когато ще бъде закрит с прожекцията на "Кораб в стая" на режисьора Любомир Младенов.

Кинофестивалът се организира от сдружение "Арт фест" с финансовата подкрепа на Община Бургас и медийното партньорство на сайт "Черноморие". Сред спонсорите е и гранд хотел и СПА "Приморец".

Прожекциите са всеки ден в Общинско кино "АБ" - залата на драматичен театър "Адриана Будевска".

Бисерка Станчева