17
Mar
2017

Филм на Светослав Овчаров откри 15-ия „София филм фест на брега“

Със световната премиера на черно-белия филм на Светослав Овчаров „Врагове“ стартира 15-ото издание на „София филм фест на брега“.
На официалната церемония по откриването присъстваха художественият ръководител на фестивала проф. Георги Дюлгеров, директорът на ДТ „Адриана Будевска“ Борислав Чакринов, зам-кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян и Кристина Ингилизова – пълномощник на „София филм фест“ в Бургас. 
Традиционно станалите вече любими на бургазлии валсове на духовия оркестър приветстваха гостите на фестивала преди началото на прожекцията. 
Във филма „Врагове“ на Светослав Овчаров и продуцента Светла Цоцоркова, които заедно с актьорите Валентин Ганев и Димитър Овчаров присъстваха на прожекцията, е показан един по-нетрадиционен поглед към войната. Режисьорът ни внушава, че дори в ужасите на войната присъства и хуморът, който неминуемо съществува в типично мъжка среда. Животът и смъртта, подвигът и саможертвата са моралните категории, върху които разсъждава успешно с езика на кинематографията режисьорът. Безсмислието на войната и на воинските „подвизи“ са показани индиректно в твърде необичайни ситуации, често с неизменния за режисьора широк светоглед.
Жури в състав проф. Георги Дюлгеров, Йорданка Ананиева, Христо Димитров - Хиндо, Александра Ингилизова, д-р Пепа Ралчева, Мария Бенчева и Тони Минасян ще определи най-добрия филм от конкурсната програма, който ще бъде удостоен с наградата „Сребриста чайка“. Публиката също ще награди своя фаворит със „Сребриста чайка“, като гласува по шестобалната система след края на всяка прожекция. 
12-те късометражни филмчета от конкурсната програма „Джеймисън“ ще бъдат показани с вход свободен и в Бургас от понеделник до четвъртък от 17 часа. Филмът с най-висока оценка ще получи специална награда – Златен плакет от областния управител Вълчо Чолаков. 
Вторият фестивален ден продължава с прожекции от 16, 18 и 20 часа на филмите „Кучета“ на Богдан Мирика, „Непознатото момиче“ на братя Дарден и „Лудетини“ на Паоло Вирдзи. 
„София филм фест на брега“ се осъществява с финансовата подкрепа на община Бургас, Арт Фест и ДТ „Адриана Будевска“. Спонсори на фестивала са: книжарници „Хеликон“, Черноморски институт, Хотел „България“, „Деметра“, Бургасцвет 90, Черноморско злато, Гранд Хотел Поморие, Триа Сити Център, Торти Марс, Гранд Хотел и Спа Приморец, Съдърланд Глобъл Сървисиз. 
Ракурс е медиен партньор на фестивала от 2012 година.
Аля Ингилизова