26
Mar
2018

Филми за душата, а не за очите на финала на София филм фест на брега

Баба“ на Роза Колчагова беше приятната изненада на церемонията по закриването на 16-то издание на София филм фест на брега. Анимационната лента беше отличена от Зонта клуб Бургас, а зрителите имаха възможност да видят филма и в последния ден на фестивала. Лентата е кратка, но изключително емоционална и успя да грабне публиката в ДТ „Адриана Будевска“. Късометражният филм беше част и от конкурсната програма „Джеймисън“. Победителят тази година е „Диагноза“ на Камен Коларов. „Това са филми, които са за душата, а не само за очите. Карат ни да се замислим какво е отношението ни към най-близките хора“, коментира областният управител Вълчо Чолаков при връчването на отличието.
Наградата на Община Бургас – Сребристата чайка тази година е за филма „За тялото и душата“. Унгарската продукция разказва за любовта, но с доза хумор и много нежност.
За втора поредна година режисьорът Паоло Вирзди успява да впечатли бургазлии. Миналата година неговият „Лудетини“ получи наградата на публиката. Тази година пък е „Търсач на удоволствия“. „Бургаската публика има вкус. Ако Паоло Вирдзи участва и догодина в София филм фест на брега, направо ще го поканим в Бургас, за да си вземе и третата награда“, обеща създателят на фестивала Стефан Китанов.
16-то издание на София филм фест на брега се превърна и в сбогуване с журналиста Георги Ингилизов. Той и съпругата му Йорданка са основната причина международният филмов фестивал да има своето бургаско присъствие. Малко преди 16-то издание обаче Георги Ингилизов си отиде от този свят.
„От самото създаване на фестивала той неуморно и безкористно работеше за него и стоеше зад каузата. Както на откриването, така и на закриването си вземаме сбогом с тези, които си отидоха от този свят – Данчето и Жоро. Когато си отидем, както му е реда, ще продължат младите“, не скри емоциите си проф. Георги Дюлгеров. След церемонията публиката имаше възможност да види и филма на Любомир Младенов „Кораб в стая“.

Женя Петкова