19
Mar
2018

“Изкореняване” развълнува бургаската публика

Документалният филм “Изкореняване” на режисьора Костадин Бонев бе показан вчера в рамките на 16-ия “София филм фест на брега”. 86-минутният филм любопитно и майсторски разказва, представя факти и търси причината за арменския геноцид. Режисьорът присъства на прожекцията, която видимо развълнува публиката и събуди множество въпроси. 
“Филмът е направен по лична инициатива. Важните неща стават, не когато големите лидери ги формулират, а когато ние отдолу ги подхванем. В момента в София организираме прожекции на филма в колкото се може повече български кина и искаме да го покажем по едно и също време на 24 април”, сподели режисьорът. 
От филмите показани вчера “Другият любовник” на Франсоа Озон измести “Манифест” от третото място. Лентите в челната петица са следните: 
“Без милост” – оценка 5,72 
“За тялото и душата” – оценка 5,61 
“Нелюбов” – оценка 5,26 
“Другият любовник” – оценка 5,15 
“Манифест” – оценка 5,11 
Днес публиката ще може да види три късометражни филма от конкурсната програма “Джеймисън” от 16:30 часа. Прожекцията е безплатна. За първа година филмите ще бъдат оценени и от младежко жури, чийто фаворит ще получи плакет от областния управител. Професионалното жури също ще даде своя глас и ще награди къс филм с 1000 лв, осигурени от "Зонта Клуб, Бургас". 
От 18:00 часа ще бъде показан последният филм на Семих Капланоглу "Зърно", а от 20:15 часа – “Щастлив край” на Михаел Ханеке.
Александра Ингилизова