17
Mar
2017

Откриха "София филм фест на брега" с премиера на българския филма "Врагове"

С премиерата на филма на режисьора и сценарист Светослав Овчаров „Врагове” бе открито снощи 15-то издание на филмовия фестивал в Бургас.
Традиционно на сцената преди прожекцията на сцената се качиха професор Георги Дюлгеров, зам.кметът на община Бургас Лорис Мануелян и Кристина Ингилизова, дъщеря на покойната Йорданка Ингилизова, която пое от своята майка щафетата за провеждането на "София филм фест на брега" в Бургас.
"Врагове" развълнува зрителите с трагикомичната история от времето на Балканската война през 1913 година. 
Турски броненосец тероризира с далекобойните си оръдия българската армия. Въпреки противоречията помежду си, група отчаяни военни се заемат да пренесат по суша лодка. Те искат да я превърнат в жива торпила и да потопят броненосеца. По пътя се сблъскват с турски войници, които от врагове стават техни съюзници. Противоречията между българите могат да се окажат по-силни от омразата към враговете.
Режисьор - Светослав Овчаров
Сценарий - Светослав Овчаров
Оператор - Рали Ралчев
В ролите - Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Христо Ушев, Стефан Мавродиев, Леарт Докле, Димитър Овчаров
"По време на снимките ни удари ураган, който отвя декора в морето. Валя ни дъжд, който щеше да ни удави. Това не е хипербола. Цялата област беше под вода: всички реки бяха придошли. Газихме кал, в която си загубвахме ботушите. Прибирахме се след снимки и подире ни оставаха следи, като че са минали стадо глигани. Нали знаете, че след като стреляш по глигана, той винаги тръгва по посока на изстрела. В поведението на мнозина имаше такъв „глигански инстинкт” – срещу огъня, срещу природата, срещу съдбата. Нито един актьор не каза и дума, въпреки, че момчетата прекараха един месец потопени в ледената вода. Де да знам, може би у всички се беше събудил някакъв прастар инстинкт за оцеляване. Никой не се разболя, нямаше даже някоя банална настинка. Видях как хората, обединени от желание за победа, могат да надминат себе си. На война като на война!”- разказа Овчаров след прожекцията.
Освен него на премиерата на филма присъстваха двама от главните герои- актьорът Валентин Ганев и синът на режисьора- Димитър Овчаров.
Соня Георгиева