03
Mar
2024

Радивое Андрич - специален гост на “София филм фест на брега”

21 години по-късно сръбският режисьор отново идва в Бургас

С прожекции на най-новия филм на Радивое Андрич и други два негови любими филма ще бъде отбелязано посещението на режисьора на 22-рия “София филм фест на брега” в Бургас.

“Светкавици отново!” е най-новият филм на Андрич, който бургазлии ще могат да видят в рамките на фестивала, и е своеобразно продължение на втората  му кинотворба “Светкавици!” от 2001 година. Филмовата критика го беше определила като “първия югославски комерсиален ъндърграунд филм”, а 22 години по-късно “Светкавици отново!” ще ни припомни някои от героите на първия филм, които заедно с новото поколение млади хора, продължават да се борят със стари и нови предизвикателства, които им поднася животът. Сценарият е на Сърджа Анджелич, а в ролите са Сергей Трифунович, Борис Миливоевич, Никола Джуричко, Мая Манджука, Милица Вуйович.

След прожекцията на “Светкавици отново!” в Културен дом НХК Радивое Андрич ще разкаже за филма от сцената и ще има възможност отговори на въпросите на публиката. 

Андрич е един от най-популярните съвременни сръбски режисьори и е добре познат на бургаската публика. На първото издание на фестивала през 2003 година е сред един от официалните гости в Бургас, а киноманите са гледали хитовете “Светкавици” и “Когато порасна, ще стана кенгуру”, които ще могат да си припомнят в специална ретроспектива на тазгодишния филмфест. На юбилейното издание на “София филм фест на брега” през 2022 “Как се научих да летя” на Андрич спечели Голямата награда на Община Бургас “Сребриста чайка”, присъдена от професионалното жури, “за лекотата, с която повежда зрителите през важните теми - за смъртта, войната, разделението и вечните въпроси на живота”.

22-рият“София филм фест на брега” ще се проведе от 21 до 29 март в Културен дом НХК и се организира от Арт Фест с финансовата подкрепа на Община Бургас. Партньори на фестивала са: Книжарници “Хеликон”, Медицинска лаборатория “Лина”, ПБ Шипинг ООД, “Деметра” ЕООД, Черноморски институт, Триа Сити Център, “Ес Еф Ей Ритейл - Бургас" ООД, Изворна вода “Китка”, “Черноморско злато” АД, Сладкарница “Даркрид”, Mezetto PUB, Barbossa, Хотел резиденс и вила “Променаде”, Гранд Хотел “Поморие”.