26
Mar
2018

“За тялото и душата” взе “Сребриста чайка” в Бургас

Снощи на официална церемония в ДТ “Адриана Будевска” в Бургас бяха раздадени наградите на 16-ия “София филм фест на брега”.
“За тялото и душата” на режисьора Илдико Енеди, която беше председател на Международното жури на София филм фест, грабна Наградата на община Бургас “Сребриста чайка”. Филмът-победител, който се състезава с още 17 филма от конкурсната програма, бе избран от жури с председател проф. Георги Дюлгеров “заради неочаквания и нежен поглед към съвремието и любовта”. 
Втората “Сребриста чайка” отиде при фаворита на публиката “Търсач на удоволствия” на режисьора Паоло Вирдзи, който получи най-висока оценка – 5.80. Това е вторият филм на режисьора, който печели наградата на публиката в Бургас. Миналогодишният приз грабна филмът “Лудетини”. 
За първа година на “София филм фест на брега” младежко жури с председател Гергана Стойкова гледа и оценява късометражните филми от конкурсната програма “Джеймисън”. Техен фаворит стана 28-минутният филм “Диагноза” на режисьора Камен Коларов “заради апела му към човечност и посланието му да не пренебрегваме близките си за сметка на кариерни или други цели.” Камен Коларов не успя да присъства на церемонията по награждаването, но изпрати видео, в което благодари на фестивала и на Областния управител за наградата – грамота и златен плакет. 
Oще един филм от късометражната програма спечели награда. Той бе избран от 9-членното жури с председател проф. Георги Дюлгеров “заради добротата”. Режисьорката на анимационния “Баба” Роза Колчагова дойде лично до Бургас да приеме наградата от Зонта Клуб Бургас в размер на 1000 лв. 
Фестът, който се проведе в памет на Георги Ингилизов, бе закрит с прожекцията на филма “Кораб в стая” на режисьора Любомир Младенов.

Александра Ингилизова