Жури

Snimka-s-papiyonka.jpg
ГЕОРГИ ДЮЛГЕРОВ - председател

Роден е на 30 септември 1943 година в Бургас, България. Завършва кинорежисура във ВГИК, Москва през 1970 година. Режисьор е на петнадесет игрални филма, един 7-сериен ТВ сериал, два пълнометражни документални филма, две ТВ драми и десет късометражни документални филма. Дюлгеров е съсценарист на всичките си филми с изключение на първите четири. Филмите му са били показвани на фестивали и други форуми във Франкфурт на Майн, Манхайм, Оберхаузен, Берлин, Локарно, Ротердам, Лондон, Сан Франциско, Минеаполис, Ню Йорк, Москва, Киев, Санкт Петербург, Рига, Варшава, Братислава, Виена, Сараево, Белград, Авелиньо, Палермо, Генуа, Ла Рошел, Париж, Монреал, Торонто, Ванкувър, Фуджисава… Получили са национални и международни награди,  от които по-важни са:  „Сребърна мечка за режисура” от Берлинския кинофестивал за филма „Авантаж” (1978 г.); „Златен рицар” от фестивала в Палермо, Италия за пълнометражния документален филм „За Нешка Робева и нейните момичета” (1986 г.);Номинация и участие в Кан („Петнадесетдневка на режисьорите”) на филма „Лагерът” (1990 г.); Гранд приз на фестивала в Батуми, Грузия и наградата на младежкото жури на фестивала в Монс, Белгия за филма „Черната лястовица” (1999г.); Наградата за най-добър филм „Сърцето на Сараево” на фестивала в Сараево за филма „Лейди Зи”. Този филм има още осем международни награди на фестивали в Монреал, Триест, Палич, София и Варна (2005 г.)       ДЮЛГЕРОВ има седем театрални постановки: “Преди трети петли” по Василий Шукшин ( 1975 година, Учебен театър, НАТФИЗ);  “Антигона” на Жан Ануи (1982 г. Учебен театър, НАТФИЗ); “Пигамлион” на Бърнард Шоу (1982 г. Димитровградски театър “Апостол Карамитев); “Солунските съзаклятници” на Георги Данаилов (1984 г., Димитровградски театър “Апостол Карамитев; награда на регионален преглед на българската драма и театър); “Няколко варианта на самоосъществяването” по Ищван Йоркени (1985 г. НДК); “Цинковият век” (1992 г. НДК и Димитровградски театър “Апостол Карамитев).  „Кики ван Бетовен” (2012 г. Театър 199). Дюлгеров е бил преподавател по филмова и ТВ режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”от 1973 г. до 2010 (с прекъсване от 1982 до 1988 г.). От 2010 до днес е почетен професор в НБУ.  Носител е на наградата на София, почетен гражданин на Бургас. Член е на Европейската филмова академия.

ЙОРДАНКА АНАНИЕВА

Ananieva2.jpg

Йорданка Ананиева е завършила психология в Софийския университет „Св. Климент Охридски” през 1988 г., има допълнителна квалификация по Управление и изпълнение на проекти, включително сертификат от International Training Services-London.
Хоноруван преподавател по „Организационна психология” в Университет „Проф. д-р Асен Златаров” - Бургас. Работила е по специалността си във фирма “Промет” и СОУ “Св. Св. Кирил и Методий”, където временно е изпълнявала и длъжността директор. Член е на дружеството на психолозите в България.
Заема поста зам.-кмет по образование, култура и вероизповедания в община Бургас от ноември 2007 г.
С удоволствие гледа български филми, харесва кино със социална насоченост.

АЛЕКСАНДРА ИНГИЛИЗОВА

jury_22_44.jpg

Аля Ингилизова, голямата дъщеря на Йорданка и Георги Ингилизови, е родена в Бургас, където е завършила немска гимназия. Продължава обучението си във Франкфурт на Майн, Германия. Там следва кинознание и се дипломира. Поддържа интернет сайта "Rakurs.bg". Участва във фестивала от самото му създаване, но много активно започна да работи по неговата организация след смъртта на майка си.

МАРИЯ БЕНЧЕВА

Mariya-Bencheva.jpg

Мария Бенчева е родена в Бургас. От дълги години работи в библиотеката на града. Създала е отдел “Изкуство” и е организирала множество срещи с писатели, изложби, премиери на книги и филми. В момента изпълнява длъжността директор на Регионалната библиотека. Съпруга е на известния художник Светозар Бенчев, който е професор в Националната художествена академия в София.

ХРИСТО ДИМИТРОВ - ХИНДО

HINDO_1_.jpg

Роден 1953  г. във възрожденския Котел. Едва четиригодишен семейството се премества да живее в морския град Бургас, където през 1972 г. завършва средното си образование в морското училище (Техникум по морски и океански риболов). По този повод баща му му подарява любителска кинокамера. Този подарък определя бъдещето му, но това не става изведнъж, а след дълъг и бурен  период на търсене на себе си. Четири пъти кандидатства във филмовия институт, като междувременно следва по една година българска филология и фотография, работи за кратко като стругар и шлосер, за по-дълго като моряк (хладилен техник в Океански риболов), нередовен селски учител по български език и изобразително изкуство. Дори една година е студент във филмовия институт на град Лодз в Полша. Най-накрая, през 1983 г, завършва семестриално ВИТИЗ специалност кино и тв операторско майсторство, а няколко години по-късно се дипломира с пълнометражния игрален филм „Да откриеш Троя“ (сц. и реж. Мирослав Стоянов). В  професионалната си кариера работи като оператор, сценарист, актьор, режисьор, а в последните си филми и като монтажист и озвучител. Има и педагогическа практика в областта на изразните средства на киното и телевизията. Освен това е издал две книги „Стимулът да лъжем без да лъжем“ – за теорията, принципите и практиката при създаването на документален киносценарий и философската „Познание и музика“. Има и няколко самостоятелни фотоизложби, както и уникалната изложба-спектакъл „Огледалото на една дама“ – съчетание на изобразителни и сценични изкуства,  където танцьорката Петя Попова е едновременно модел на изобразителните творби и изпълнител на танцовия спектакъл. Има един несполучлив брак. От двадесет и две години живее в Бургас, където води полуотшелническо съществуване.


БОРИСЛАВ ЧАКРИНОВ
jury_21_18.jpg


Борислав Чакринов е роден в Плевен през 1961 г. Завършва театрална режисура във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” през 1985 г. Работи като режисьор в Сливен, театър “София”, Малък градски театър “Зад канала”, Народния театър “Иван Вазов”. От 1998 г. е директор на Драматичен театър “Адриана Будевска” - Бургас. Има реализирани над 100 постановки в България и извън страната.


СЛАВИ ГЕОРГИЕВ

jury_19_27.jpg

Слави Георгиев е роден през 1980г. в Бургас. През пролетта на 1999 завършва Природо-математическата гимназия в града, а през есента е приет във Великотърновски университет „Св.Св. Кирил и Методий“ където около година следва богословие. Дипломирал се е по специалност „Филмова и телевизионна режисура“ на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

МАРГАРИТА БЪРЗИЛОВА - ДЕМИРКОВА

jury_20_10.JPG

Маргарита Бързилова–Демиркова е родена на 25 декември 1958 година. Завършва Немска езикова гимназия, а по-късно и Медицински университет Пловдив. От 1983 година работи като лекар по дентална медицина. Обича да пътува, да чете за различни култури, да гледа филми и изложби. Омъжена е и има син и дъщеря.

СТЕФАНИ РАЙЧЕВА

STEFANI.jpg

Стефани Райчева е родена през 1992 година в Бургас, Завършва бакалавърска степен по психология в University of Nottingham, Англия през 2014. След дипломирането си се връща в България, където записва магистърска степен по "Филмово и телевизионно изкуство", специалност кинорежисура в Нов Български университет.  По време на следването си в НБУ заснема два късометражни филма "Пеперуди" (2015) и "Моята истина" (2017) като режисьор за майсторския клас на проф. Георги Дюлгеров, с първия, от които печели награда на журито в Бангладеш.

М Л А Д Е Ж К О    Ж У Р И 

КРИСТИНА КИРОВА

KIROVA.jpg

Кристина Кирова е родена през 2000 година в Бургас.  Ученичка е в 11 клас в НЕГ „Гьоте“. Посещава кръжоци по рисуване, литература и дебати. Доброволка е в детската читалня към Център за млади таланти и в доброволческия клуб на немската гимназия. Член е на училищния скаутски клуб. Често посещава културни събития в сферата на театъра, киното, музиката и изобразителното изкуство.

ТЕОДОР КАРАКАЧАНОВ

Teodor.jpg

Теодор Каракачанов e на 18 години, от Созопол. Учи  актьорско майсторство в НУМСИ "Панчо Владигеров", Бургас. Участва  в театрални представления от 2013г. Награди: Трета награда и едногодишна стипендия от Министерството на културата от „ Трети национален конкурс по актьорско майсторство-Пловдив”; Първо място и парична премия от „Рецитаторски конкурс за изпълнения на стихове на Христо Фотев”; Награда за актьорско майсторство  от „ Детско-юношески куклено-театрален фестивал гр Поморие”. Награди с постановки: Наградата на публиката със „ Случаят Адонис” във „ Втори европейски фестивал на пътуващия театър – Сливница”;Трето място със „ Мъдрецът” на „ ММФИ. Музите- Созопол”;    Грамота на журито със „ Завещанието на поп Григорий” на „ ММФИ. Музите- Созопол”. Участвал е в над 10 постановки , някой от които са: „Случаят Адонис” от Георги Данаилов, реж. Христо Симеонов. „Има ли смисъл да утепваме мечка” от Панчо Панчев.  Реж- Христо Хр. Симеонов. „Пътеки” от Николай Хайтов. Реж- Христо Симеонов. „Едип цар” от Софокъл,реж. Даниела Георгиева- Стоянова. Има участия в заснемането на няколко музикални клипа на български  песни . В свободното си време обича да пътува из България с приятели. Обича  и киното , но не заради пуканките и колата а заради самото преживяване. Участва във филма “Отвъд Валкирия : Зората на 4-ия Райх”,  2016 година. Режисьор – Клаудио Фах. 

ХРИСТОС СТАМАТИДИС

Hristosstamatidis.jpg

Христос Стаматидис е роден в Солун и е на 18 години. Учи в класа по  актьорско майсторство  на НУМСИ “Панчо Владигеров”, Бургас. Фен на хубавите филми. 

ГЕРГАНА СТОЙКОВА

Geri_o.jpg

Гергана Стойкова е родена през 1999г. в гр. Бургас. Понастоящем учи последна година в АЕГ „Гео Милев“. Взима активно участие в проекта „Академия за млади дами“ към  Зонта клуб Бургас. Занимава се с изкуството на грима. Привърженик на идеята, че хората трябва да отстояват правото  да изразяват своята красота без ограничение, чрез грима. С удоволствие гледа кино, вдъхновено от исторически събития и личности.

СОФИЯ ГРАМАТИКОВА

1461349613143-copy.jpg

София Граматикова, на 17г. от гр. Бургас. Ученичка в 11 клас в НЕГ "Гьоте". Член на клуба по дебати и на доброволческия клуб в гимназията си. През свободното си време са занимава се с творческо писане и чужди езици. Интересува се от събития в сферата на изкуството и културата.

КАРИНА КЪРПИЧЕВА

IMG_20180312_211818-copy.jpg

Карина Кърпичева е родена през 2000 година в Бургас. От 2014 учи в немска езикова гимназия „Гьоте”. Член на клуб по дебати, както и на училищния скаутски клуб. Обожава да пътува, да слуша разнородна музика и да снима - най-вече сред природата. Театърът и киното не остава на заден план в нейното ежедневие. Ценител на добрата книга, както и на добрата компания.

ВЕЛИЯНА ДОЙЧЕВА

vel_n.jpg

Велияна Дойчева е на 17год., 11 клас, учи в НЕГ,,Гьоте" Бургас. Свободното си време прекарва по различни начини: участва в проекти/клубове в и извън у-ще: Interact Club Burgas-Pyrgos, Свободни от пластмаса - Бургас (клуб към Green Peace Bulgaria), а в у-ще участва в клуб по математика и ходи на олимпиади и състезания по математика и астрономия. Обича да чете, рисува, но най-вече гледа филми. Филмите са и страст и затова посвещава по-голямата част от времето си на тях. Мечтата и е да стане филмов режисьор и затова и участва във филмовия фестивал. Надява се той да и помогне и да и отвори много врати за в бъдеще!