21
Mar
2023

Антония Милчева представя филмa си “Празник” в Бургас

“Пролетно равноденствие” на режисьора Иван Павлов и късометражният филм “Празник” на Антония Милчева са два от българските филми в програмата на 21-вия “София филм фест на брега”.

Прожекциите ще бъдат на 2 април от 18 часа, а киноманите ще могат да гледат двата нови български филма на цената на един билет. 

Антония Милчева е един от специалните гости на фестивала и ще представи лично 34-минутния си филм “Празник” пред бургаските зрители, който ще бъде показан непосредствено след “Пролетно равноденствие”. 

“Празник” беше отличен с Наградата за най-добър късометражен филм на 40-ия фестивал на българския игрален филм “Златна роза” през 2022 г. Оператор е Веселин Христов, а в ролите ще видим Лилия Косева, Цветан Алексиев, Деница Даринова, Милена Ерменкова, Николай Петров, Розалия Абгарян. 

Антония Милчева, която е и сценарист на филма, е родена през 1984 година във Видин. Има бакалавърска и магистърска степен по кинорежисура в Нов български университет и е защитила докторска дисертация на тема „Трансформации на автентичността в игралните филми на Рангел Вълчанов“ с научен ръководител проф. Георги Дюлгеров. „Гинка“ е отличен с наградата Jameson на София филм фест 2015. За „Zvuk Lampasa“ получава награда за най-добър късометражен филм на фестивала „Първи кадър“ в Сараево, 2017.

След „Спомен за страха“ (2016) Иван Павлов отново прави филм по сценарий на Красимир Крумов-Грец и за разлика от многообразието в пролетните нюанси на цветовете, той избира да направи своето „Пролетно равноденствие“ в черно-бяло. 

Сюжетът се завърта около три хумористични, но горчиви истории, които се превръщат в екзистенциална драма в живота на малките хора, принудени да понесат всичко с достойнство и да намерят смисъл в абсурда. Приемливият начин да бъде представено това е със средствата на реалността, суровостта, откровеността, стегнатия диалог и документалната простота.

Иван Павлов съзнателно редува деня и нощта, светлината и тъмнината в битуването на своите герои. Те са толкова обикновени, че главните от тях са дори безименни; те са объркани, изгубени във времето и в себе си, смутени и уплашени от несигурното си бъдеще. В образите на тези хора влизат Ивайло Христов, Светлана Янчева, Иван Савов и Красимир Доков. Оператор е Емил Христов. 

На „Златна роза“ 2022 филмът „Пролетно равноденствие“ бе отличен със Специалната награда на журито, Диплом за Светлана Янчева и Награда на Гилдия „Критика“ за пълнометражен филм.

Билети за кинофеста могат да се купят на касата в Културен дом НХК всеки делничен ден от 10 до 18 часа. Цената на редовния билет е 10 лв, а с намаление - 5 лв. Продават се и абонаментни карти.

21-вият “София филм фест на брега” ще се проведе от 30 март до 7 април в Културен дом НХК и се организира от Арт Фест с финансовата подкрепа на Община Бургас. Партньори на фестивала са: Книжарници “Хеликон”, Медицинска лаборатория “Лина”, ПБ Шипинг ООД, “Деметра” ЕООД, Черноморски институт, Триа Сити Център, “Ес Еф Ей Ритейл - Бургас" ООД, Изворна вода “Китка”, “Черноморско злато” АД, Торти “Марс”, Mezetto PUB, Бистро “При Поли”, Бутиков хотел “Променаде”, Гранд Хотел “Поморие”.