10
Mar
2019

"ИРИНА" на Надежда Косева ще закрие фестивала

Ирина оцелява с бебето си, мъжа си Сашо и сестра си Людмила в порутена къщичка под огромните пътни възли край Перник. Светът ѝ е затворен между кухнята на ресторанта, където работи и отношенията с най-близките, а безпаричието е очевидно, точно като контраста между идиличния сиромашки двор затрупан със сняг и индустриалния пейзаж наоколо.
В снежната вечер семейството на Ирина преживява катастрофа. Тя е уволнена, Сашо - затрупан в нелегална въглищна шахта, отношенията между сестрите също се сриват. Примката на безизходицата се затяга.
Още от първите кадри от филма на Надежда Косева „Ирина“ виждаме главната героиня в самотен сблъсък с трудностите. Недоволството е маска, която не може да свали. След като мъжът ѝ остава осакатен, мълчаливият гняв се трупа между двамата и блокира всеки опит за изразяване на любов. Ирина изглежда готова на всичко, за да осигури физическото оцеляване на семейството, но е ясно и че не ѝ е останало нищо друго за даване. Емоционално изчерпана и изтощена от това да носи всички на гърба си, тя решава да спечели пари като сурогатна майка.   
„Ирина“ не е нито арт филм, нито тежка и мъчителна социална драма. Макар и притиснати до стената и изпълнени с обвинения един към друг, героите от малката къща успяват да запазят отношенията си някак меки, човешки. Вътрешният бунт на Ирина избухва именно в момента, в който тя осъзнава, че родителите на нейното бъдещо дете не я възприемат съвсем като човек. Фокусирани в тревожното очакване на бебето, те ѝ отнемат правото да взема решения сама, а в някои моменти направо гледат през нея. За това и основния сблъсък във филма се дължи на постепенно растящата любов на Ирина, но и на Ева към бебето. Всяка от двете ще трябва да се отвори към другата, да даде част от тази любов.
Най-силно „Ирина“ въздейства с “обикновеността” на историята си, с невероятната игра на Мартина Апостолова в главната роля и на Ирини Жамбонас в ролята на Ева, както и с усещането, че винаги има път към любовта и прошката, винаги има изход и надежда.