26
Mar
2022

Извънредна прожекция на “Воев” в програмата на 20-и “София филм фест на брега”

На 7 април от 15:00 часа в Бургас извънредно ще бъде показан българският документален филм “Воев”.

77-минутният филм разказва за живота и творчеството на Димитър Воев – музикант, поет и артист, един от най-емблематичните представители на неформалната културна вълна в България от края на 80-те и началото на 90-те години. Музиката и дълбоките му поетични метафори отразяват „бунта на младите“ по времето на соцреализма, описват стремежа към свобода и себеизразяване на цяло едно поколение и продължават да живеят чрез своята непреходност и до днес.

Режисьор на филма е Биляна Кирилова, а сценарият е на Биляна Кирилова, Неда Миланова и Валерия Стойкова. Във филма се чува музика на Нова Генерация, Кале, Воцек и Чугра, а в ролите са Светослава Воева, Павел Воев, Симеон Воев, Нели Недева – Воева, Кристиян Костов, Михаил Пешев, Васил Гюров.

Билети могат да се купят на касата в Културен ден НХК, като цената на единичен билет е 8 лв, а с намаление за пенсионери и учащи - 5 лв.

20-ият “София филм фест на брега” ще се проведе от 31 март до 8 април 2022 г. в Културен дом НХК в Бургас и се организира от Арт Фест, с финансовата подкрепа на Община Бургас. Спонсори на събитието са книжарници “Хеликон”, Порт България Уест АД, фирма “Деметра”, Триа Сити Център, Гранд Хотел и СПА Приморец,  Офис 1 Суперстор, Сладкарска верига “Роза”, Фамилен хотел “Чиплакофф” и др.