01
Feb
2023

КИНОКЛАС БУРГАС 2023 набира участници

За пета поредна година СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ НА БРЕГА организира КИНОКЛАС – време и пространство за запознаване с киноизкуството, за учене на киноезик, за откриване на бъдещи кинотворци и приятели.

Всяка година художественият ръководител на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ НА БРЕГА проф. Георги Дюлгеров определя темата, върху която младите ентусиасти работят. Тази година участниците ще могат да си изберат между два жанра - ДОКУМЕНТАЛНО КИНО и АНИМАЦИЯ
КИНОКЛАС ДОКУМЕНТАЛНО КИНОще събере млади бургазлии и ще ги провокира да влязат в света на интересни личности от Бургас, създавайки документални филми на тема ”Един ден на…”. Класът ще се запознае с езика на киното и ще се учи на неговата азбука. Ще се срещне с кинопрофесионалисти от различни области в създаването на един документален филм. 

КИНОКЛАС АНИМАЦИЯ ще позволи на участниците да експериментират в няколко директни анимационни техники с камера - пиксилация, предметна анимация и фотоанимация. Ще погледнат на Бургас по един нов начин и ще провокират въображението си чрез локациите и предметите, които откриват в града. Всеки от участниците ще може да изрази своето лично усещане към града. 
Както всяка година, ученици от КИНОКЛАС БУРГАС ще сформират Младежкото жури на 21. СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ НА БРЕГА, което връчва наградата на най-добър филм от късометражната програма, и ще имат безплатен достъп до всички фестивални прожекции. 
Ако обичаш да гледаш или снимаш филми или просто ти е интересно да научиш как се случват нещата в киното, запиши се в КИНОКЛАС БУРГАС 2023! 
Заедно ще създадем три документални и три анимационни филма за Бургас. 
Ти можеш да си сценарист, режисьор, оператор, сценограф, монтажист, звукорежисьор, организатор или аниматор! 
Записването е лесно – изпрати ни лично съобщение на страницата на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ НА БРЕГА във Фейсбук (sffnabrega) и ни напиши към кой от двата класа имаш интерес. 
КИНОКЛАС ДОКУМЕНТАЛНО КИНО 
Възрастов диапазон: 14-20 г. 
Краен срок за записване: 25.02.23 
Такса: 160 лв.

КИНОКЛАС АНИМАЦИЯ 
Възрастов диапазон: 12-18 г. 
Краен срок за записване: 15.03.23 
Такса: 80 лв.

КИНОКЛАС БУРГАС 2023 се състои от три етапа: 

КИНОКЛАС ДОКУМЕНТАЛНО КИНО 
Първи етап 
1 - 28 март – 8 онлайн лекции (2 пъти седмично по 2 учебни часа) по режисура; сценарно писане; операторско майсторство; звукорежисура; монтаж 
Втори етап 
30 март – 7 април – гледане и обсъждане на филмите от програмата на 21. София филм фест на брега 
Трети етап 
9 – 13 април – подготовка за снимки, разпределяне на екипи 

14 – 24 април – снимки и монтаж 

КИНОКЛАС АНИМАЦИЯ
Първи етап 
20-28 март – две онлайн лекции: основни принципи на анимацията и примери и анализ на различни анимационни техники 
Втори етап 
30 март– 7 април – гледане и обсъждане на филмите от програмата на 21. София филм фест на брега 
Трети етап 
9 април - въведение, основни принципи на анимацията (обобщение), творчески идеи, разпределение по екипи и техника по дни 
10 април - анимация чрез пиксилация 
11 април - анимация чрез фотоанимация 
12 април - анимация чрез предметна анимация под камера 

13 април - монтаж на филм, озвучаване 

КИНОКЛАС ДОКУМЕНТАЛНО КИНО е ръководен от режисьора Надежда Косева. Тя е родена в София през 1974. Завършва режисура в НАТФИЗ ,,Кръстьо Сарафов‘‘ в класа на проф. Георги Дюлгеров, след което участва в омнибуса ,,Поколение: изгубени и намерени‘‘ (2005) с филма ,,Ритуалът‘‘. Следват късометражните ,,Омлет‘‘ (2009) и ,,Втори дубъл‘‘ (2011), а последният й опит в късото кино ,,Старецът и морето‘‘ беше част от проекта 8`19`` (2017) - шест новели по разкази на Георги Господинов. Пълнометражният дебют на режисьора е игралният филм “Ирина” (2018). Филмите на Надежда Косева обикалят света и печелят награди на фестивали като Берлинале, Сънданс, Сараево, Варшава, Солун, Котбус, Мароко и други. От 2019 година Надежда Косева създава и преподава в кинокласове в София, Бургас и Варна. 

Гостуващи преподаватели в Киноклас Документално кино ще бъдат Кирил Проданов, Христо Димитров – Хиндо, Елдора Трайкова, Момчил Божков, Слави Георгиев, Стефани Райчева и др.

 
КИНОКЛАС АНИМАЦИЯ е ръководен от Весела Данчева. Тя е режисьор и продуцент на късометражни анимационни филми, основен двигател на платформа Компот Колектив и преподавател по анимация в Нов български университет и Национална художествена академия. Професионално се занимава с анимация от 2001 г., когато завършва своето образование в художествената академия “Willem de Kooning”, Ротердам, и специализира в “School of Visual Arts”, Ню Йорк. След като се завръща в България през 2006 г. Създава Компот Колектив заедно с Иван Богданов, където обединяват художници с разнообразен визуален език и афинитет към анимацията. Колективът продуцира през годините десетки авторски анимационни филми, които са награждавани и селектирани по национални и международни филмови фестивали из целия свят. 
Ментори в Киноклас Анимация ще бъдат Ива Токмакчиева и Наталия Атанасова.