09
Apr
2023

НЛК “МОРЕТО!” в Бургас

Специална вечер, посветена на една ярка фигура в културния и литературен живот на Бургас - Георги Ингилизов, който е и един от основоположниците на „София Филм Фест на брега”, събра почитатели и приятели на морето, литературата и киното в Културен дом НХК в Бургас на 6 април.

Събитието бе част от съпътстващата програма на 21-вото издание на фестивала. На литературната вечер бяха представени отличените с първи награди творби от седемте издания на Национален литературен конкурс „МОРЕТО!”, в основата на който също бе видният бургаски маринист.

Събитието модерираха Катя Съева - председател на сдружение “ЛУМЕН”, организатор на конкурса, и Вера Петрова, представител на журито с председател Митко Новков и членове Христо Карастоянов и Вера Петрова. Катя Съева разказа за зараждането на идеята за конкурса и развитието му през годините, а Вера Петрова, която журира в конкурса от самото му създаване, посрещна гостите с думите на Митко Новков и Христо Карастоянов по повод литературната вечер.

Началото на вечерта бе поставено с прочита на произведението „Последната мидена черупка” на Михаела Илиева, отличено с голямата Специална награда „Георги Ингилизов”, която бе присъдена за първи път миналата година. 

От наградените автори на конкурса присъстваха Светла Гунчева, Богдана Калъчева, Иван Сухиванов и Тодор Николов, които лично представиха творбите си. Другите произведения, носители на първи награди в категориите „Проза” и „Поезия” от изминалите издания на „МОРЕТО!”, прозвучаха с гласовете на БНР – Бургас – Свобода Атанасова и Елена Димитрова. Нека припомним и имената на техните автори: Милка Пиналска, Елена Павлова, Владислав Вачков, Силвия Илиева-Христова, Марина Нинова, Женя Димова, Майа Виткова-Косев, Румен Денев, Ангел Иванов, Мирослав Христов. Представена беше и още една творба, чиято награда бе връчена за пръв път на миналогодишното издание на НЛК „МОРЕТО!” – отличието за млад автор от Черноморски институт, присъдено на Момчил Драганов.

С тазгодишното гостуване на НЛК “МОРЕТО!” в Бургас бе поставено ново начало. Предстоят нови морски срещи с още автори на конкурса.