31
Mar
2022

С филм за историята на фестивала стартира 20-ият “София филм фест на брега”

С традиционните валсове, изпълнени от Духовия оркестър на Бургас, и прожекция на късометражен филм за историята на фестивала тази вечер в 19 часа в Културен дом НХК в Бургас ще бъде даден стартът на 20-ия юбилеен “София филм фест на брега”. 

26-минутен филм със заглавие “От 1 до 20” с архивни кадри от изминалите 19 години ще бъде показан днес по време на церемонията по откриване на фестивала. Екип от режисьори и монтажисти, с помощта на снимков и видео материал, събиран през годините от екипа на фестивала, изработи 19 късометражни филма, по един за всеки един от изминалите 19 фестивала. По едно филмче ще бъде прожектирано преди прожекциите през 9-те фестивални дни. Архивните кадри припомнят любопитни моменти и случки от изминалите години, показват забравени гости и участници и със сигурност ще бъдат интересни както за по-възрастните киномани, така и за най-младите.

След официалната церемония по откриване ще бъде завъртяна последната творба на режисьора Драгомир Шолев, който бургаските киномани познават с филмите “Подслон” и “Прасето” - и двата показвани вече на “София филм фест на брега”. Сюжетът на “Рибена кост” проследява драматичните девет истории, огледали се в окото на умиращ делфин, открит случайно на брега на морето. 9 ситуации, в които хората са притиснати да реагират, ала те са объркани, изплашени, всеки потънал в своите грижи и проблеми. 9 гледни точки към един абсурден свят, в който хората са като умиращия делфин – и никой не знае как да се погрижи за него. Драгомир Шолев, продуцентът на филма Росица Вълканова и Деян Донков в една от главните роли са специални гости на фестивала и ще разговарят с фенове и журналисти на 1 април от 10 часа в пресзоната на Културен дом НХК.

От 31 март до 8 април бургазлии ще могат да видят над 20 пълнометражни и 13 късометражни филми, сред които са носителят на “Оскар” за най-добър международен филм “Карай колата ми”, френският “Събитието” със “Златен лъв” за най-добър филм във  Венеция, румънският с екзотичното заглавие “Каръшко чукане или шантаво порно”, получил “Златна мечка” за най-добър филм в Берлин, италианският “Сбогом, Леонора” на майстора Паоло Тавиани, българските “Януари” и “Смирен” и още много други награждавани филми. В програмата има и 3 български документални филма - “Гео Милев в лабиринта на времето”, “Второто освобождение” и “Воев”, два филма с награди от изминали издания на фестивала в програма “Ретроспектива” - “Лудетини” и “За тялото и душата”, както и специална прожекция за незрящи на филма “Брайтън 4”.

Наградата на Община Бургас “Сребриста чайка” ще бъде определена от жури с председател проф. Георги Дюлгеров и членове Александра Ингилизова, Диана Саватева, Мария Бенчева, Христо Димитров - Хиндо, Лорис Мануелян, Стефани Райчева, Слави Георгиев и Ради Стоянов. Статуетката “Сребриста чайка”, изработена от Никола Станчев, ще бъде присъдена и на фаворита на публиката, която гласува по шестобалната система след всеки филм.

Младежко жури, сформирано от участниците в Киноклас към “София филм фест на брега”, с членове  Мария Ибришимова, Мария Янкова, Бояна Павлова, Симона Славкова, Божана Славкова, Ивайло Димитров и Катина Сталева, ще гледа и ще награди един от късометражните филми от конкурсната програма, който ще получи Наградата на Областния управител на Бургас - почетен знак и грамота.

Билети за 20-ото издание на “София филм фест на брега” се продават на касата в Културен дом НХК, а точното работно време на касата е обявено на страницата на фестивала burgas.siff.bg и във фейсбук https://www.facebook.com/sffnabrega. Цената на редовен билет е 8 лв, а с намаление за пенсионери и учащи - 5 лв. За най-големите киномани отново има карти с намаление.

На страницата във фейсбук освен фестивални новини, има и информация за различни игри, в които зрителите могат да играят, за да спечелят книга, осигурена от книжарници “Хеликон”, сладък подарък от фирма “Деметра” или билет за кино.

20-ият “София филм фест на брега” ще се проведе от 31 март до 8 април 2022 г. в Културен дом НХК в Бургас и се организира от Арт Фест, с финансовата подкрепа на Община Бургас. Спонсори на събитието са книжарници “Хеликон”, Порт България Уест АД, фирма “Деметра”, Триа Сити Център, Гранд Хотел и СПА Приморец,  Офис 1 Суперстор, Сладкарска верига “Роза”, Фамилен хотел “Чиплакофф” , Гранд хотел и спа “Приморец”, Гранд хотел “Поморие”.