16
Mar
2019

Стартира 17-ият “София филм фест на брега”

На официална церемония снощи в Бургас за 17-и път бе открит “София филм фест на брега”.

В нея участваха художественият директор на фестивала проф. Георги Дюлгеров, кметът на Бургас Димитър Николов, организаторът на фестивала Александра Ингилизова, президентът на Зонта клуб Бургас Петя Великова, директорът на ДТ “Адриана Будевска” Борислав Чакринов и Слави Георгиев – член на журито и част от организационния екип. 

“Радвам се, че съм част от “София филм фест на брега”. Това е най-мащабното, най-чаканото събитие в Бургас. За мен е чест и удоволствие да открия 17-ото издание на “София филм фест на брега”, приветства публиката кметът на Бургас Димитър Николов. 
Гостите на фестивала бяха посрещнати с червен килим, специално осветление и с традиционната филмова музика на Духовия оркестър на Бургас. 

18 филма ще се борят за Наградата на община Бургас "Сребриста чайка", като жури с председател проф. Георги Дюлгеров и членове Йорданка Ананиева, Борислав Чакринов, Лорис Мануелян, Мария Бенчева, Христо Димитров - Хиндо, Стефани Райчева, Слави Георгиев и Александра Ингилизова ще определи победителя. 

Успоредно с това публиката гласува след всеки филм по шестобалната система, а филмът с най-висока оценка ще вземе Наградата на публиката "Сребриста чайка". 

За втора година Младежко жури ще гледа и оценява късометражните филми от програмата "Джеймисън". Фаворитът ще получи Наградата на областния управител - грамота и златен плакет. Още един от късометражните филми ще получи награда на Зонта Клуб Бургас в размер на 1000 лв, той ще бъде обявен от журито с председател проф. Георги Дюлгеров. Наградата се връчва за втора година. 

Фестивалът бе открит с прожекция на “Живи комини” на режисьора Радослав Спасов, който, заедно с двама от актьорите във филма Мария Коцева и Димитър Коцев, бе специален гост на фестивала. 

"София филм фест на брега" се организира от Арт Фест, община Бургас и ДТ "Адриана Будевска". Спонсори на 17-ия фестивал са Хеликон, София Франс Ауто Бургас, Черноморски институт, Деметра, Зонта клуб Бургас, Порт България Уест АД, Булджак ЕАД, Гранд Хотел Поморие, Бургасцвет 90, Триа Сити Център, Торти Марс. Медийни партньори са БНР Бургас, Общинско радио Бургас, 24 часа местен, Дарик, Ракурс, Черноморие-бг, Виа Понтика, Грамофона, Виж! Бургас, На брега.

Александра Ингилизова

Снимки Лина Главинова