09
Apr
2023

Светлана Янчева със “Сребриста чайка” от “София Филм Фест на брега”

На 7 април след официална церемония по раздаване на наградите и с прожекция на последния филм на Георги Дюлгеров “Записки по едно предателство” беше закрит 21-вият “София Филм Фест на брега”.

Част от екипа на филма “Записки по едно предателство”, базиран на “Записки по едно въстание” на Захари Стоянов, присъства на премиерата в Бургас и се качи на сцената на Културен дом НХК в Бургас, за да поздрави бургаската публика след прожекцията. Гости бяха актьорите Пламен Димов и Иван Николов, продуцентът Владимир Андреев, художникът Георги Тодоров - Жози, Стамена Стоева - художник костюми и Кристина Ингилизова - асистент-режисьор

18 филма от програмата на фестивала се бориха за двете “Сребристи чайки”, дело на Никола Станчев. 

Наградата на Община Бургас "Сребриста чайка" бе връчена на Светлана Янчева. Жури с председател проф. Георги Дюлгеров награди актрисата “за майсторските и талантливи изпълнения във филмите "Vox Populi" и "Пролетно равноденствие", в които границата между роля и изживяване изчезва”. 

Наградата на публиката "Сребриста чайка" спечели "Империя на светлината" на Сам Мендес, който получи най-високата оценка.

Младежкото жури, съставено от участниците в Киноклас Бургас, изгледа филмите от късометражната програма и награди филма "Дървояд" с режисьор Кристиян Бозов "за трагизма при опита за отнемане на човешкото достойнство и съхраняването му”. Режисьорът не можа да присъства на церемонията, но изпрати видеообръщение, с което благодари за приза. Филмът получи Наградата на областния управител на Бургас - грамота и почетен знак, които ще бъдат предадени на режисьора лично в София от екипа на феста.

21-вият София Филм Фест на брега се проведе от 30 март до 7 април 2023 в Културен дом НХК. 

Фестивалът се организира от Арт Фест с финансовата подкрепа на Община Бургас. Партньори на фестивала са: Книжарници “Хеликон”, Медицинска лаборатория “Лина”, Порт България Уест АД, “Деметра” ЕООД, Черноморски институт, Триа Сити Център, “Ес Еф Ей Ритейл - Бургас" ООД, Изворна вода “Китка”, “Черноморско злато” АД, Торти “Марс”, Mezetto PUB, Бистро “При Поли”, Бутиков хотел “Променаде”, Гранд Хотел “Поморие”.