20
Mar
2019

“Зелената книга” начело на класацията на публиката

Американският филм “Зелената книга” на режисьора Питър Фарели все още оглавява класацията на бургаската публика.

Лентата беше показана в рамките на 17-ия София филм фест на брега. Филмът получи най-високата оценка досега – 5,99, и с нея става абсолютен претендент за наградата на публиката “Сребристата чайка”. 

След него на второ и трето място са филмите “Капернаум” с оценка 5,88 и “Áга” с оценка 5,83. 

Останалите филми се класират в следния ред: 
4. “Живи комини” – 5,65 
5. “Момиче” – 5,52 
6. “Студена война” – 5,43 
7. “Джебчии” – 5,43 
8. “Ловци на вещици” – 5,38 
9. “Прасето” – 5,04 
10. “Три лица” – 5,00 
11. “Щастливия Лазаро” – 4,99 
12. “Дивата круша” – 4,80 
13. “Транзит” – 4,79 
14. “Кучкарят” – 4,65 

Днес фестивалът продължава с безплатни прожекции на три късометражни филма от конкурсната програма “Джеймисън” в 17 часа. 

“Заливът Ханалей” на Даиши Мацунага ще бъде излъчен в 18 часа. 

Филмът разказва историята на японски тийнейджър, който умира, докато кара сърф на Хаваите. Самотната му майка Сачи отива в залива Ханалей, за да се справи с неочакваната загуба. Оттогава в продължение на 10 години Сачи посещава острова и остава за няколко седмици, за да се събере със сина си. Тя така и не успява да превъзмогне непоносимото разстояние между нея и детето й, но един ден среща двама млади сърфисти на годините на нейния син. 

„Когато прочетох „Заливът Ханалей“, в главата ми изникнаха различни събития от моя живот. От голямото земетресение в Япония минаха 8 години, то се случи на 11 март 2011 г. Оттогава не мога да спра да мисля за няколко неща. Притеснен съм и изпитвам гняв към обществото, което продължава напред, без да е решило проблема с радиацията. Убеден съм, че няма как човечеството да победи природата. Природните бедствия отнемат живота на безброй хора. Едва ли можем да си представим мъката на техните семейства и приятели.“, споделя режисьорът. 

От 20 часа зрителите ще могат да видят “Етер” на легендата на полското кино Кшищоф Зануси. 

Историята се случва в началото на XX в. Полша е окупирана. Някъде в територията, анексирана от Русия, един доктор използва етер, за да упои млада жена и да задоволи желанията си, без да среща съпротива. Тя никога повече не се събужда, а лекарят е осъден на смърт. В последния момент смъртната присъда е сменена с изгнание и докторът е изпратен във военните части, намиращи се в Австрия. Там, заедно с нормалните лекарски дейности, този човек продължава да експериментира с етер с цел да манипулира хората, да контролира свободната им воля, емоции и съзнание. Неочаквано докторът се оказва в центъра на шпионски скандал. Това може и да видимият слой на Етер, но има още един, таен слой, който ни позволява да видим филмa като интерпретация на мита за Фауст. 

Модерността на Зануси винаги се усеща. След като ни разказва историята на доктора малко или много под заглавието „Познатата история“, той изненадва публиката с повтарянето на събитията под името „Тайната история“, която обяснява теологичните основи на всичко.“, пише Дебора Йънг за TheHollywoodReporter.


"София филм фест на брега" се организира от Арт Фест, община Бургас и ДТ "Адриана Будевска". 

Спонсори на 17-ия фестивал са Хеликон, София Франс Ауто Бургас, Черноморски институт, Деметра, Зонта клуб Бургас, Порт България Уест АД, Булджак ЕАД, Гранд Хотел Поморие, Бургасцвет 90, Триа Сити Център, Торти Марс. 
Медийни партньори са БНР Бургас, Общинско радио Бургас, 24 часа местен, Дарик, Ракурс, Черноморие-бг, Виа Понтика, Грамофона, Виж! Бургас, На брега, Радио 1.