Жури на 17 София филм фест на брега

Snimka-s-papiyonka.jpg
ГЕОРГИ ДЮЛГЕРОВ - председател

Роден е на 30 септември 1943 година в Бургас, България. Завършва кинорежисура във ВГИК, Москва през 1970 година. Режисьор е на петнадесет игрални филма, един 7-сериен ТВ сериал, два пълнометражни документални филма, две ТВ драми и десет късометражни документални филма. Дюлгеров е съсценарист на всичките си филми с изключение на първите четири. Филмите му са били показвани на фестивали и други форуми във Франкфурт на Майн, Манхайм, Оберхаузен, Берлин, Локарно, Ротердам, Лондон, Сан Франциско, Минеаполис, Ню Йорк, Москва, Киев, Санкт Петербург, Рига, Варшава, Братислава, Виена, Сараево, Белград, Авелиньо, Палермо, Генуа, Ла Рошел, Париж, Монреал, Торонто, Ванкувър, Фуджисава… Получили са национални и международни награди,  от които по-важни са:  „Сребърна мечка за режисура” от Берлинския кинофестивал за филма „Авантаж” (1978 г.); „Златен рицар” от фестивала в Палермо, Италия за пълнометражния документален филм „За Нешка Робева и нейните момичета” (1986 г.);Номинация и участие в Кан („Петнадесетдневка на режисьорите”) на филма „Лагерът” (1990 г.); Гранд приз на фестивала в Батуми, Грузия и наградата на младежкото жури на фестивала в Монс, Белгия за филма „Черната лястовица” (1999г.); Наградата за най-добър филм „Сърцето на Сараево” на фестивала в Сараево за филма „Лейди Зи”. Този филм има още осем международни награди на фестивали в Монреал, Триест, Палич, София и Варна (2005 г.)       ДЮЛГЕРОВ има седем театрални постановки: “Преди трети петли” по Василий Шукшин ( 1975 година, Учебен театър, НАТФИЗ);  “Антигона” на Жан Ануи (1982 г. Учебен театър, НАТФИЗ); “Пигамлион” на Бърнард Шоу (1982 г. Димитровградски театър “Апостол Карамитев); “Солунските съзаклятници” на Георги Данаилов (1984 г., Димитровградски театър “Апостол Карамитев; награда на регионален преглед на българската драма и театър); “Няколко варианта на самоосъществяването” по Ищван Йоркени (1985 г. НДК); “Цинковият век” (1992 г. НДК и Димитровградски театър “Апостол Карамитев).  „Кики ван Бетовен” (2012 г. Театър 199). Дюлгеров е бил преподавател по филмова и ТВ режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”от 1973 г. до 2010 (с прекъсване от 1982 до 1988 г.). От 2010 до днес е почетен професор в НБУ.  Носител е на наградата на София, почетен гражданин на Бургас. Член е на Европейската филмова академия.

ЙОРДАНКА АНАНИЕВА

Ananieva2.jpg

Йорданка Ананиева е завършила психология в Софийския университет „Св. Климент Охридски” през 1988 г., има допълнителна квалификация по Управление и изпълнение на проекти, включително сертификат от International Training Services-London.
Хоноруван преподавател по „Организационна психология” в Университет „Проф. д-р Асен Златаров” - Бургас. Работила е по специалността си във фирма “Промет” и СОУ “Св. Св. Кирил и Методий”, където временно е изпълнявала и длъжността директор. Член е на дружеството на психолозите в България.
Заема поста зам.-кмет по образование, култура и вероизповедания в община Бургас от ноември 2007 г.
С удоволствие гледа български филми, харесва кино със социална насоченост.

20190208_103150.jpg

ЛОРИС МАНУЕЛЯН

Д-р Мануелян е специалист по вътрешни болести, нефрология от 1996 г. До момента е работил в болнични заведения в Бургас и Малко Търново. От 1989 г. е завеждащ на Центъра по хемодиализа в МБАЛ-Бургас. Д-р Мануелян е член на УС на Българския лекарски съюз-София, от 2004 г. е секретар на Експертния съвет по нефрология към Министерство на здравеопазването.Член в на Европейската диализно-трансплантационна асоциация, на Американското нефрологично общество и Българското научно дружество по нефрология, както и на ръководството на Секцията по хемодиализа към Българското нефрологично дружество. Д-р Мануелян е автор на стихове и песни, член на Съюза на българските писатели-гр. Бургас. Носител е на национални награди за поезия и потомствен кинолюбител.

АЛЕКСАНДРА ИНГИЛИЗОВА

jury_22_44.jpg

Аля Ингилизова, голямата дъщеря на Йорданка и Георги Ингилизови, е родена в Бургас, където е завършила немска гимназия. Продължава обучението си във Франкфурт на Майн, Германия. Там следва кинознание и се дипломира. Поддържа интернет сайта "Rakurs.bg". Участва във фестивала от самото му създаване, но много активно започна да работи по неговата организация след смъртта на майка си.

МАРИЯ БЕНЧЕВА

Mariya-Bencheva.jpg

Мария Бенчева е родена в Бургас. От дълги години работи в библиотеката на града. Създала е отдел “Изкуство” и е организирала множество срещи с писатели, изложби, премиери на книги и филми. В момента изпълнява длъжността директор на Регионалната библиотека. Съпруга е на известния художник Светозар Бенчев, който е професор в Националната художествена академия в София.

ХРИСТО ДИМИТРОВ - ХИНДО

HINDO_1_.jpg

Роден 1953  г. във възрожденския Котел. Едва четиригодишен семейството се премества да живее в морския град Бургас, където през 1972 г. завършва средното си образование в морското училище (Техникум по морски и океански риболов). По този повод баща му му подарява любителска кинокамера. Този подарък определя бъдещето му, но това не става изведнъж, а след дълъг и бурен  период на търсене на себе си. Четири пъти кандидатства във филмовия институт, като междувременно следва по една година българска филология и фотография, работи за кратко като стругар и шлосер, за по-дълго като моряк (хладилен техник в Океански риболов), нередовен селски учител по български език и изобразително изкуство. Дори една година е студент във филмовия институт на град Лодз в Полша. Най-накрая, през 1983 г, завършва семестриално ВИТИЗ специалност кино и тв операторско майсторство, а няколко години по-късно се дипломира с пълнометражния игрален филм „Да откриеш Троя“ (сц. и реж. Мирослав Стоянов). В  професионалната си кариера работи като оператор, сценарист, актьор, режисьор, а в последните си филми и като монтажист и озвучител. Има и педагогическа практика в областта на изразните средства на киното и телевизията. Освен това е издал две книги „Стимулът да лъжем без да лъжем“ – за теорията, принципите и практиката при създаването на документален киносценарий и философската „Познание и музика“. Има и няколко самостоятелни фотоизложби, както и уникалната изложба-спектакъл „Огледалото на една дама“ – съчетание на изобразителни и сценични изкуства,  където танцьорката Петя Попова е едновременно модел на изобразителните творби и изпълнител на танцовия спектакъл. Има един несполучлив брак. От двадесет и две години живее в Бургас, където води полуотшелническо съществуване.

БОРИСЛАВ ЧАКРИНОВ
jury_21_18.jpg


Борислав Чакринов е роден в Плевен през 1961 г. Завършва театрална режисура във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” през 1985 г. Работи като режисьор в Сливен, театър “София”, Малък градски театър “Зад канала”, Народния театър “Иван Вазов”. От 1998 г. е директор на Драматичен театър “Адриана Будевска” - Бургас. Има реализирани над 100 постановки в България и извън страната.

СЛАВИ ГЕОРГИЕВ

jury_19_27.jpg

Слави Георгиев е роден през 1980г. в Бургас. През пролетта на 1999 завършва Природо-математическата гимназия в града, а през есента е приет във Великотърновски университет „Св.Св. Кирил и Методий“ където около година следва богословие. Дипломирал се е по специалност „Филмова и телевизионна режисура“ на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

СТЕФАНИ РАЙЧЕВА

STEFANI.jpg

Стефани Райчева е родена през 1992 година в Бургас, Завършва бакалавърска степен по психология в University of Nottingham, Англия през 2014. След дипломирането си се връща в България, където записва магистърска степен по "Филмово и телевизионно изкуство", специалност кинорежисура в Нов Български университет.  По време на следването си в НБУ заснема два късометражни филма "Пеперуди" (2015) и "Моята истина" (2017) като режисьор за майсторския клас на проф. Георги Дюлгеров, с първия, от които печели награда на журито в Бангладеш, а с втория - наградата на международния студентски фестивал "New Wave", София. С този филм тя се дипломира като режисьор в НБУ.