История на "София филм фест на брега"

„София филм фест на брега” се провежда от 2003 г. в Бургас като специално издание на София Филм Фест. Художествен ръководител на „София филм фест на брега” и председател на журито е проф. Георги Дюлгеров, а пълномощник на „София филм фест” в Бургас до 2012 г. е Йорданка Ингилизова. От 2013 г. организатор на фестивала в Бургас е Кристина Ингилизова. „София филм фест на брега” представя най-доброто от програмата на софийския фестивал. Филмовият маратон в Бургас започва в четвъртък, седмица след откриването на София Филм Фест. Продължава 9 дни, които се отбелязват с официално откриване и закриване. В програмата са включени над 20 международни игрални и над 12 късометражни филма от конкурсна програма. 

От втория „София филм фест на брега” през 2004 г. се връчват две награди, статуетки „Сребриста чайка”, изработени от художника Никола Станчев – Награда на публиката за най-добър филм на фестивала и Награда на Община Бургас, определена от професионално жури. През 2018 г. за първи път е сформирано Младежко жури с членове ученици от бургаски училища, което гледа и оценява филмите от късометражната програма, като фаворитът на журито получава Наградата на Областния управител на Бургас.

В рамките на фестивала бургаската публика е имала удоволствието да се срещне с много световни режисьори и актьори, сред които Джафар Панахи, Сергей Соловьов, Радивое Андрич, Алексей Попогребски, Генадий Островски, Анджела Родел, Зигфрид и др. През 19-те изминали години духа на бургаския фестивал са усетили Рангел Вълчанов, Иван Иванов, Весела Казакова, Иван Бърнев, Николай Волев, Пенко Господинов, Иван Черкелов, Светлана Янчева, Иглика Трифонова, Надежда Косева, Костадин Бонев, Светла Цоцоркова, Ивайло Христов, Драгомир Шолев и много други родни кинотворци, изминали пътя до Бургас неведнъж. 

Домакини на “София филм фест на брега” са били:

  • от 2003 до 2010 г. кино “Тракия”, Бургас;
  • през 2011 г. – Държавен куклен театър, Бургас
  • от 2012 до 2020 г. – Драматичен театър “Адриана Будевска”, Бургас
  • от 2021 г. досега – Културен дом НХК, Бургас.