30
Mar
2024

Наградите на 22-ри “София филм фест на брега”

На официална церемония снощи бяха обявени наградите на 22-рия “София филм фест на брега”.

В конкурсната програма за пълнометражни филми бяха включени 18 продукции, а късометражните филми бяха 12. 

На награждаването на сцената присъстваха художественият ръководител на фестивала и председател на журито проф. Георги Дюлгеров, организаторът на фестивала в Бургас Кристина Ингилизова, зам.-кметът по култура и вероизповедания Диана Саватева и директорът на София Филм Фест Стефан Китанов, който обеща да предаде статуетката “Сребриста чайка” на Вим Вендерс. 

Наградата на община Бургас “Сребриста чайка” спечели Гергана Кофарджиева-Гройс “за въздействащото и завладяващо изпълнение на ролята на майка във филма на реж. Димитър Сарджев “Блудният син”. Наградата бе връчена посмъртно и приета от режисьора на филма, който обеща да я предаде на синовете на актрисата. 

“Прекрасни дни” на Вим Вендерс получи Наградата на публиката “Сребриста чайка”, филмът имаше най-висока оценка от всички, които участваха в конкурса - 5,60. 

Наградата на областния управител на област Бургас за най-добър късометражен филм, присъдена от Младежко жури, отиде при “Мама умря днес” на режисьора Филип Андреев, който лично прие грамотата от областния управител Пламен Янев.

Фестивалът се проведе от 21 до 29 март в Културен дом НХК в Бургас. Изданието беше посветено на Борислав Чакринов, дългогодишен директор на ДТ “Адриана Будевска” Бургас и един от основателите на фестивала, който ни напусна в началото на февруари т.г.